AREKEOLOJİK HABER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Giriş yap

Şifremi unuttum

Anahtar-kelime

En son konular
» ‘Denizli Adamı’ Fosili 1.2 Milyon Yaşında
İnsanlar ve Köpekler EmptyPerş. Mart 12, 2015 8:18 pm tarafından Admin

» Özgürlükten Tutsaklığa: Hayvan
İnsanlar ve Köpekler EmptyPerş. Mart 12, 2015 8:06 pm tarafından Admin

» Hayvan Sembolizmi
İnsanlar ve Köpekler EmptyPerş. Mart 12, 2015 8:01 pm tarafından Admin

» Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme
İnsanlar ve Köpekler EmptySalı Mart 10, 2015 11:05 pm tarafından Admin

» Çatalhöyük Hayvanları
İnsanlar ve Köpekler EmptySalı Mart 10, 2015 10:59 pm tarafından Admin

» Hitit Dünyasında Hayvanlar
İnsanlar ve Köpekler EmptySalı Mart 10, 2015 10:54 pm tarafından Admin

» İnsanlar ve Köpekler
İnsanlar ve Köpekler EmptySalı Mart 10, 2015 10:50 pm tarafından Admin

» İstanbul'un Atları
İnsanlar ve Köpekler EmptySalı Mart 10, 2015 10:45 pm tarafından Admin

» Bir Zamanlar Tanrıydılar
İnsanlar ve Köpekler EmptySalı Mart 10, 2015 10:41 pm tarafından Admin

Mayıs 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Takvim Takvim

En çok konu başlayanlar
Admin
İnsanlar ve Köpekler Vote_lcapİnsanlar ve Köpekler Voting_barİnsanlar ve Köpekler Vote_rcap 

Sosyal yer imi

Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde AREKEOLOJİK HABER adresi saklayın ve paylaşın

RSS akısı


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



İnsanlar ve Köpekler

Aşağa gitmek

İnsanlar ve Köpekler Empty İnsanlar ve Köpekler

Mesaj tarafından Admin Salı Mart 10, 2015 10:50 pm

İnsanlar ve Köpekler 1601148e75da7f3c9d948b6d57732a714a351424961014

'' İnsan ve köpek arasındaki ilişki, farklı yönde gelişen ve en ilgi çekici ilişki olmuştur. Bu ilişkinin tarihsel yolculuğuna çıkıldığında, bu yolculuğun başlangıcının her zaman değişme yönünde olduğu, hala yeni bulguların elde edildiği görülür. ''
İnsan ve köpek arasında başlayan ve gelişen bu birliktelik, acaba köpeklerin bir isteği mi yoksa insanoğlunun bir çabası sonucu mu oluşmuştur? Her ne olursa olsun sonunda bu istek, belki de sağlam temellere dayalı en iyi birlikteliğin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Tarihte ilk evcilleştirilen hayvan türü olarak kabul edilen köpeğin evcilleştirilmesinde, istek ister köpeğin kendisinden isterse insanoğlundan gelmiş olsun, her iki tarafın da menfaatine bir yaklaşım söz konusudur. Bu ilişkinin, geçmişte yaşayan insanların, yemek artıklarını, özellikle de av hayvanlarının artıklarını, yaşadıkları yerlerin etrafına bıraktıkları zaman köpeklerin bunları yemek için buralara kadar sokulması sonucunda yavaş yavaş başladığı düşünülür. Bugünkü davranışlar, vokalizasyon, morfolojik ve moleküler biyolojik çalışmaların kombine sonuçları, köpeğin atasının kurt olduğunu gösterir. Köpek dışında kalan diğer türler, eti için evcilleştirilirken, eti ve derisi pek kullanılmayan köpek, özellikle üstün koku alma yeteneğiyle insan emri ve denetimi altında avcılık ve bekçilik görevlerini üstlenmiştir. İnsanoğlunun avcılık ve bekçilik işlerinde kendine bir arkadaş ararken, köpeğin besine kolay ulaşmak için insanoğlunu kullanma arzusu, bu ilişkinin başlamasında muhtemel bir etken olmuştur.

Bu birlikteliğin ne zaman başladığına dair somut kanıtlar, yapılan bazı arkeolojik çalışmalarla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Köpeklerin ilk evcilleştirilmesinin, tarım devrimi öncesinde, Mezolitik Dönemde meydana geldiğine dair genel bir kanı söz konusudur. Hatta birçok araştırmacı bu konuda hiç şüphe olmadığını ileri sürer. Elimizdeki mevcut kanıtlara göre köpeklerin en eski kalıntıları, tüm beklentilerin aksine Kuzey Amerika’da bulunmuştur. Bu kalıntılar sağ üst çene kemiği parçası, bir çift alt çene kemiği ve sol alt çene kemiği olmak üzere Idaho’da Birch Creek Vadisi’ndeki Jaguar Mağarası’nda ortaya çıkarılmıştır. Elbette yapılan radyokarbon tarihlendirmeleri, bu kalıntıların çok eski döneme ait olduğunu doğrulamakta ve bunların orijinlerinin MÖ 8400’e ait olduğunu göstermektedir.

Avrupa’da ilk evcil köpek bulguları, Almanya’daki Senckenberg bataklığı ve İngiltere’deki Starr Carr’da keşfedilmiştir. Bu iki bulgu, aşağı yukarı eş zamanlıdır. Starr Carr’daki buluntular radyokarbon analizi sonucu MÖ 7538±350’e tarihlendirilmektedir. Almanya Senckenberg bataklığındaki köpek, daha primitif bir tip olup kurda daha yakındır. Buna karşın Starr Carr köpeği Degerbøl’e göre gerçek evcil bir köpek gibi görünür. Yakındoğu’nun ilk evcil köpek bulguları ise çok daha sonraki bir döneme tarihlendirilmiştir. MÖ 7000 yılına tarihlenen bu köpek buluntuları, Anadolu’da Çayönü’nde bulunmuştur. Bununla birlikte kutsal anlamda ilk köpek iskeleti kalıntıları ise Anadolu’da Değirmentepe’de ortaya çıkarılmıştır.

İnsanın köpeklerle olan ilişkisi, sadece av ve bekçilik partneri olarak değil aynı zamanda yaşadıkları evlerini de onlarla paylaşacak yönde olmuştur. Bunun en güzel örneği, Yakındoğu’da (İsrail’de Yukarı Ürdün Vadisi’ndeki Huleh Gölü yakınında Ein Mallah yerleşiminde) bir insan ile beraber gömülmüş, yaklaşık 4-5 aylık evcilleştirilmiş kurt ya da köpek yavrusu olduğu düşünülen bir kalıntının ortaya çıkarılması olmuştur. Bu buluntu, insan-köpek ilişkisinin farklı bir boyutunu gösteren en önemli bulgu olarak değerlendirilmiştir. Özellikle günümüzden yaklaşık 12 binyıl öncesine tarihlendirilen bu yerleşimde yaşayan avcı-toplayıcı insanların, köpekleri avcılık ve bekçilik dışında evlerinde pet hayvanı olarak da yetiştirdiklerinin bir göstergesi olarak değerlendirilmiştir.

Yazan :  Vedat ONAR
Kaynak: aktuelarkeoloji.com.tr
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 96
Kayıt tarihi : 26/02/15

https://arkeolojikhaber.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz