AREKEOLOJİK HABER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Giriş yap

Şifremi unuttum

Anahtar-kelime

En son konular
» ‘Denizli Adamı’ Fosili 1.2 Milyon Yaşında
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptyPerş. Mart 12, 2015 8:18 pm tarafından Admin

» Özgürlükten Tutsaklığa: Hayvan
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptyPerş. Mart 12, 2015 8:06 pm tarafından Admin

» Hayvan Sembolizmi
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptyPerş. Mart 12, 2015 8:01 pm tarafından Admin

» Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptySalı Mart 10, 2015 11:05 pm tarafından Admin

» Çatalhöyük Hayvanları
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptySalı Mart 10, 2015 10:59 pm tarafından Admin

» Hitit Dünyasında Hayvanlar
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptySalı Mart 10, 2015 10:54 pm tarafından Admin

» İnsanlar ve Köpekler
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptySalı Mart 10, 2015 10:50 pm tarafından Admin

» İstanbul'un Atları
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptySalı Mart 10, 2015 10:45 pm tarafından Admin

» Bir Zamanlar Tanrıydılar
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme EmptySalı Mart 10, 2015 10:41 pm tarafından Admin

Mayıs 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Takvim Takvim

En çok konu başlayanlar
Admin
Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme Vote_lcapAnadolu'da Hayvan Evcilleştirme Voting_barAnadolu'da Hayvan Evcilleştirme Vote_rcap 

Sosyal yer imi

Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde AREKEOLOJİK HABER adresi saklayın ve paylaşın

RSS akısı


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme

Aşağa gitmek

Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme Empty Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme

Mesaj tarafından Admin Salı Mart 10, 2015 11:05 pm

Anadolu'da Hayvan Evcilleştirme 15961a132246621fe4257291634559607c101424957635

'' Hayvan ve bitkilerin evcilleştirmesi, insanlık tarihinin en önemli gelişimlerinden biridir. Holosenin başlangıcında avcı toplayıcılıktan çiftçiliğe geçilmiştir. Geçiş döneminin doğasını anlayabilmek için arkeologlar ve diğer bilim insanları bir yüzyıl boyunca bu konuda araştırmalarını sürdürmektedirler. ''

Geçim ekonomileri ve toplumsal örgütlenmede oluşan dikkat çekici değişimleri açıklayabilmek için sayısız hipotez ileri sürülmüştür. Önerilen bazı modeller tarım ve hayvancılığın ortaya çıkışında Genç Dryas’ın başlangıcında oluşan iklimsel değişimlerin, bazıları ise nüfus artışı ve doğal kaynakların kısıtlı hale gelmesini neden olarak göstermiştir. Günümüzde insanları hayvanları evcilleştirmeye itenin, çevresel faktörler, nüfus, kültürel seçimler gibi çeşitli nedenler olduğu düşünülmektedir.

Aynı dönem içinde yerleşik olduğu halde halen evcil hayvanı bulunmayan kültürlerin varlığı nedeniyle bu olguyu tek bir nedene bağlamanın doğru olmadığı anlaşılmıştır. Breasted evcilleştirilen hayvanların çiftlik hayvanlarının ata babalarının yaşadığı hilal şeklinde bir hat çizmiş (Verimli Hilal) ve ilk evcilleştirmenin bu bölge içerisinde bir yerde olabileceği savını ortaya atmıştır. Söz konusu alan tarıma alınabilecek yabani bitkilerle, evcilleştirilebilecek hayvanların Dağları’nın eteğindeki Jarmo’da kazılara başlamış ve kazı ekibine zoologları da dâhil etmiştir. Dört ana çiftlik hayvanı içinde en erken hangisinin evcilleştirilmiş olduğu tartışmalı olmakla birlikte koyun ve keçinin (özellikle de keçinin) sığır ve domuza göre daha önce evcilleştirilmiş olduğu önceleri kabul görmüştür. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi de ilk üretime geçilen bu çekirdek bölgenin içinde yer alır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Neolitik Dönemde Yakındoğu ile kültürel birlik gösterir. Bölgede hayvan kemikleri üzerindeki ilk incelemeler ilgili veriler elde edebileceğimiz kazı sayısı halen komşu ülkelere göre azdır. Hayvanların ne zaman hangi şartlarda ne tür gerekçelerle evcilleştirilmeye başlandığını anlayabilmek için avcı toplayıcılıktan üretime geçişi bize veren uzun silsileye sahip yerleşmelerdeki araştırmaların önemi büyüktür. Bu nedenle Güneydoğu Anadolu’da hayvan evcilleştirilmesi sürecindeki yerini anlayabilmek için Çayönü (Diyarbakır), Mezraa-Teleilat (Urfa) gibi yerleşmelerde yürütülen zooarkeolojik çalışmalar büyük önem taşır.

Hayvanları Evcilleştirme Sürecinde Neler Yapıldı?

İlk zooarkeolojik araştırmaları yapan bilim insanları hayvan evcilleştirilmesinin tespiti için bazı kriterler çoğunlukla boyutlardaki küçülmeyi kıstas olarak almışlardır. Boyutlarda küçülme ve diğer morfolojik değişimler (kafatası, boynuzlar vb.) hayvan evcilleştirmenin ileri aşamalarında uzun bir süre sonra ortaya çıkan olgulardır ve hayvanların evcilleştirilmesinin ileri safhasında belirginleşmiştir. Bu nedenle bu veriler insanların hayvanları kontrol altına almaya başladıkları evcilleştirmenin ilk aşamasını anlamamıza yardımcı olmaz. 70’li yıllarda insanların hayvanlar üzerindeki kontrolünün anlaşılmasını sağlayan demografik profiller kullanılmaya başlanmıştır. Hayvancılığın bu erken evrelerinin anlaşılabilmesi için en etkili metotlardan biri cinsiyet ve yaşa bağlı bir hayvan kullanımı stratejisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Mesela genç erkeklerin üzerine yoğunlaşmış bir hayvan tüketim stratejisinin, hayvanların insanlar tarafından kontrol altına alınmasının ilk aşamasında görülen bir kriter olarak kabul edilir. Böyle bir modelde erkek bireyler çoğunlukla genç yaşlarda kesilirken, dişiler doğurganlıkları nedeniyle ergin yaşlara kadar tutulurlar. Avcılık yapanlarda ise et kapasitesinin fazlalığı nedeniyle öldürülme eğilimi ergin erkek bireylere yönelmektedir.

Yazan : Gülçin İlgezdi Bertam
Kaynak: aktuelarkeoloji.com.tr
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 96
Kayıt tarihi : 26/02/15

https://arkeolojikhaber.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz